Spiritul Vamii Traieste

DSC_0137Nu am sa va spun acum ce senzatie simti cand te apropii, pentru prima oara, dupa un an de zile, de Vama Veche, cand la ultima curba vezi marea peste vechile cazemate, cand treci de indicatorul pe care scrie Vama Veche, localitate de frontiera, cand, inevitabil, incetinesti la prima intersectie si virezi la stanga, pe Magheru, spre Mare…. ai impresia ca masina merge prea incet, iti vine sa sari din ea si sa alergi ca apucatul spre apa.

Nu am sa va spun toate acestea pentru ca nu ma pricep si nici nu vreau sa sariti pe mine cu replici cum ca Vama s-a schimbat in ultimul timp, ca Vama s-a stricat sau ca spiritul Vamii a disparut!

Nu contest faptul ca cei care au ajuns prima oara in Vama acum 20 de ani nu mai vad lucrurile la fel, nici cei ajunsi mai de curand, acum 15 ani nu o mai percep la fel!

Chiar si eu, care am pus prima oara pasul pe nisipul Vamii acum vreo 10 ani, vad ceva schimbari, dar ce vina are Vama ca, la fel ca si ea si noi ne-am schimbat: unii au crescut alaturi de ea, altii am imbatranit alaturi de ea? Ce vina are Vama, sau noi, cei care o iubim, care venim an de an aici in cautarea unei libertati demult disparuta in alta parte, ca viata este cu sens unic, doar spre inainte?

Nici cu povestea Vamei stricate… sa nu veniti la mine, ca nu dau nici macar o bere calda pe ea! Imi veti spune ca va deranjeaza asfaltul de pe strazi…. si pe mine si va recomand sa cititi din nou ultima fraza a paragrafului precedent! ;)

Se poate construi oricum, se poate face orice fel de cladire, dar libertatea noastra tot acolo ramane, pe bucata aia de plaja de la granita cu Bulgaria, pe bancile si scaunele alea de lemn asezate direct pe nisip.

Libertatea de a ne imbraca cum vrem, de a citi ce vrem, de a petrece cum vrem, de a sta cu cine vrem ascultand muzica pe care o dorim. De fapt asta-i spiritul Vamii, nu-i asa?

Daca tot am ajuns aici, la spiritul Vamii, sa va dau si vestea buna: nu a disparut deloc, e tot acolo, in Vama Veche, dar are program doar de luni pana vineri, apoi se mai subtiaza putin!

Gasiti linistea care o visati pe plaja, muzica buna si foarte buna in surdina, oameni frumosi, pe care nu-i cunosti, dar poti sta cu ei toata seara de taina la un pahar!

Ii gasiti si in weekend, nu zic nu, dar trebuie sa umblati mai mult dupa ei!

In final, va mai dezvalui un secret, din partea casei: hotelierii din Vama Veche va asteapta cu bratele deschise si daca ii vizitati in timpul saptamanii!

Nicky Predescu, Calator sau Turist?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>