Kitesurfing sau alergand pe mare

 

10411797_467350043401853_5055668188833122955_nO metoda de evadare din cotidian din ce in ce mai in voga si la noi este kitesurfing-ul.

Kitesurfing-ul poate fi considerat un sport extrem ce necesita o stare buna a sanatatii si o oarecare mobilitate, dar care poate fi practicat fara limita de varsta.

Kitesurfing-ul are la baza ideea de a folosi puterea vantului pentru a mari viteza de deplasare si de a sfida gravitatia.

Acest sport este asemanator cu schiul nautic, dar, in locul unei ambarcatiuni, sportivul este tras de un zmeu (kite) cu ajutorul caruia poate atinge viteze de peste 50 km/h si poate „zbura” pana la altitudini de 10 m pentru cateva secunde.

Cei de la Mangalia Kitesurf ne-au oferit mai multe informatii despre aceasta lume plina de adrenalina si de necunoscut am putea spune:

Vama Veche este un loc special in ce priveste kitesurfing-ul. Datorita pozitiei sale fata de punctele cardinale, vantul dinspre nord este cel mai potrivit pentru Vama.

Datorita acestei directii de vant si a aspectului platformei continentale in Vama Veche se formeaza cele mai frumoase valuri de pe litoralul Romaniei. Aceste valuri spectaculoase incep sa prinda contur cand viteza vantului trece de 10 m/s dand aripi impatimitilor acestui sport plin de adrenalina in care mintea se elibereaza de stresul cotidian si  se regenereaza si energizeaza.

Pe litoralul Romanesc, vantul nu este prea darnic in ce priveste acest sport ( fiind nevoie de minim 6-7 metri pe secunda) in mod special in lunile Iulie si August. Cu toate acestea in momentul in care vantul porneste iar directia si intensitatea sunt indeplinite, majoritatea celor care il practica abandoneaza tot ce fac in acel moment si dau fuga la apa.

Zmeele folosite sunt foarte puternice si sunt instrumente de tractiune nu de zbor. Datorita acestui fapt, daca zmeul este scapat de sub control, pericolul nu este acela de a zbura in vazduh ci de a fi tras cu putere pe apa sau intr-un caz mai nefericit pe plaja, printre umbrele, masini si orice alte obiecte care vor fi in cale.

Fiind o combinatie intre mersul cu placa (o placa mica care nu ofera flotabilitate celui care sta pe ea) pe o suprafata lichida fara stabilitate si folosirea fortei vantului prin intermediul zmeului, optiunile de a invata acest sport sunt in general doua:

  • un curs cu un instructor de kitesurf
  • un prieten care cunoaste bine sportul si renunta la multe ore de kitesurf in favoarea celui care vrea sa invete

Si inca ceva, iubitorii marii trebuie sa stie ca acest sport se poate practica si in extrasezon, atunci vantul are o intensitate mult mai mare, iar Vama este mai libera.

Pentru mai multe informatii ii puteti contacta chiar pe cei de la Mangalia Kitesurf.

Acum nu mai ramane decat sa ne vedem pe apa!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>